top of page
GAA_logo.png

Het Grafisch Atelier Alkmaar (GAA) is in 1975 opgericht en wordt bestuurd door de Stichting GAA. Het atelier is sinds 1985 gevestigd op het huidig adres: Doelenstraat 23. De Stichting Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar is opgericht in 1983. Doel is het ondersteunen van grafiek in de breedst mogelijke zin. Onderdeel hiervan is het instandhouden van het atelier als werkplaats en expositieruimte met gemiddeld 6 tentoonstellingen per jaar. Het atelier heeft professionele beheerders.
 

De Stichting Vrienden werft (dikke) Vrienden, inmiddels ruim 170. Dankzij de Vrienden van het Grafisch Atelier komen er jaarlijks donaties binnen. Donaties maken activiteiten mogelijk, waarvoor het bestuur zich inzet (zie ons jaarverslag).

 

 

 

    Jaarverslag Vrienden 2018               Jaarverslag Vrienden 2020    

 

       Jaarverslag Vrienden 2019            Jaarverslag Vrienden 2021        

 

Jaarverslag Vrienden 2022           Jaarverslag Vrienden 2023

 

   

   
   

De Stichting Vrienden is verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van de apparatuur in het atelier, die professionele kunstenaars ter beschikking staat. Jaarlijks terugkerende activiteiten zijn het uitbrengen van een Koppermaandagprent en een Vriendenprent, die grafici op uitnodiging in het atelier maken.


De Koppermaandagprent is terug. Deze heilswens stamt uit de Middeleeuwen. De eerste maandag na Driekoningen was een feestdag voor de gilden. Het was de afsluiting van de donkere periode rond de kortste dag. Het ritueel raakte in de 20e Eeuw in onbruik door de komst van kerst- en nieuwjaarskaarten. De grafische wereld heeft de traditie weer opgepakt, zo ook in Alkmaar. Sinds 2011 wordt jaarlijks in het atelier tijdens de nieuwjaarsreceptie een Koppermaandagprent gepresenteerd en aan alle Vrienden aangeboden.


De presentatie van de Vriendenprent vindt elk najaar plaats. De maker kiest zelf thema en techniek. Vriendenprenten zijn te koop.


Naar aanleiding van het overlijden van Jos van Amsterdam in 2018 heeft het Vriendenbestuur besloten een grafiekprijs in te stellen die zijn naam draagt. Doel is zijn nagedachtenis blijvend te eren en grafici aan te sporen om werk te maken dat de prijs verdient. 


Jos van Amsterdam was ook de initiatiefnemer voor de ¾ Olifant. Op dat papierformaat verschijnt zodra daar weer tijd voor is periodiek een krant met tekst en beeld van een olifant.


Het Vriendenbestuur

- Is betrokken bij uitwisselingsprogramma’s met kunstenaars uit het buitenland, zoals België, Duitsland en Engeland. De kwaliteit van de werkplaats trekt grafici uit binnen- en buitenland om er te werken;

- Verzorgt speciale uitgaven bij bijzondere gelegenheden, zoals bij het 40-jarig bestaan van het grafisch atelier in 2015 en het 500-jarig bestaan van de Grote of Sint-Laurenskerk in Alkmaar in 2018; 

- Verlenen van steun aan projecten als ‘DichtDruk’. Dit samenwerkingsproject van Bibliotheek Kennemerwaard en het Grafisch Atelier Alkmaar en Reuring voorziet in een periode van 2 jaar in de productie van 8 prenten en 8 gedichten, die apart en als set te koop zijn.

 


Word Vriend van het Grafisch Atelier Alkmaar

Doe ik daar goed aan?

 • U onderstreept het belang van de werkplaats

 • U ondersteunt en versterkt het dagelijkse reilen en zeilen

 • U maakt onderhoud en aanschaf van grafische apparatuur mogelijk

 • U geeft bijzondere uitgaven en projecten een zetje

 • U investeert in broodnodige kunst en cultuur in Alkmaar


Krijg ik daar, behalve een goed gevoel, ook iets tastbaars voor terug?

 • U ontvangt de Koppermaandagprent gratis aan het begin van het kalenderjaar

 • U ontvangt onze onregelmatig verschijnende krant ¾ Olifant

 • U ontvangt uitnodigingen voor al onze tentoonstellingen en bent van harte welkom op de openingen

 • U wordt als eerste geïnformeerd over onze speciale uitgaven en bijzondere projecten

 • U krijgt als eerste het recht op voorintekening bij onze uitgaven

 • U krijgt 5 procent korting op al uw grafiekaankopen in de werkplaats

 • U loopt kans winnaar te worden van een jaarlijks onder de Vrienden te verloten prent of map
   

Ik wacht geen minuut langer! Wat moet ik doen om Vriend te worden?

 • Voor minimaal € 15 per jaar bent u Vriend van het Grafisch Atelier Alkmaar. Een hoger bedrag mag uiteraard ook en wordt van harte aangemoedigd en gewaardeerd

 • Voor minimaal € 250 per jaar bent u Dikke Vriend. U ontvangt in ieder geval de jaarlijkse VriendenPrent gratis

 • U betaalt dat via de bank, IBAN: NL48 TRIO 0338 5929 03 t.n.v. St. Vrienden van het grafisch atelier       of contant bij het Grafisch Atelier Alkmaar

 • Na ontvangst van uw donatie beschouwen we elkaar als Vrienden voor het lopende jaar

 • Wilt u bij uw aanmelding als Vriend uw mail- en postadres aan ons doorgeven? 

Stichting Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar

bottom of page