Koppermaandag Prent

Jaarlijks wordt de Koppermaandag Prent uitgegeven. De Vrienden en Dikke Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar ontvangen deze prent cadeau als dank voor hun financiële en morele steun. Volgens onze traditie wordt deze prent aan alle Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar aangeboden op de eerste zondag na Driekoningen. Alleen al dit geschenk -intussen een ‘collector’s item’- is een goede reden om Vriend te worden van het Grafisch Atelier Alkmaar!

Koppermaandag Prent 2022

De presentatie vond plaats op zondag 27 maart om 16:00 uur en werd verricht door wethouder Pieter Dijkman.


Dit jaar is de prent gemaakt door Danika Kersten. 
Sinds een paar jaar werkt Danika in het Grafisch Atelier Alkmaar en haar werk zag er dusdanig aantrekkelijk uit dat we haar hebben uitgenodigd om de Koppermaandag Prent voor 2022 te maken.
Daar zei ze niet direct 'ja' op, want liever had ze naar Japan gegaan om zich verder te verdiepen in de houtsnede techniek.
Door de pandemie kon er niet worden gereisd, helaas voor Danika, maar dat gaf haar wel de ruimte om een Koppermaandag Prent voor ons te maken. 

De Koppermaandag Prent 2022 is een houtsnede in drie kleuren. Het is gedrukt van 3 platen in een oplaag van 180 exemplaren en 2 exemplaren Hors Commerce op 220 grams Magnani Incisioni papier.

Annemarie Timmer heeft voor de tweede keer het omslag van de Koppermaandag Prent ontworpen. Dit jaar konden we weer gebruik maken van alle persen. Het omslag is gedrukt in de zeefdruk, hoogdruk en foliedruk techniek op Pop'Set 320 grams papier.

Tekst Danika:

Ik ben geen minimalist.

Ik ben juist iemand die zich vaak - graag of niet - verliest in details. Erin verdwaalt.
'Graag of niet', omdat het niet altijd als een keuze voelt. En net als verdwalen in een stad, kan dit fascinerend en bevrijdend, en tegelijkertijd zenuwslopend zijn.

Dit verlangen naar zowel wanorde als structuur is een tweestrijd die constant gaande is zodra ik een pen, kwast, beitel of guts oppak. En daar buitenom ook trouwens. Ik voel me op mijn best met orde en regelmaat, maar heb een enigszins overheersende aanleg - en voorliefde - voor chaos.

Ik verzamel met zorg en liefde boeken, materiaal, films en series, hobby's, strips, obsessies, muziek, projecten, planten etc. Alles is zo georganiseerd en zo compleet mogelijk. Het stoort me als iets of iemand tussen mij en mijn systeem komt. Niet zelden ben ik dat zelf.

Ondanks die wrijving is het voor mij belangrijk om alles waar ik van hou bij de hand te hebben. Niet alleen voor de serotonineboost in een moment van nood, maar ook als uiting van mezelf. Ik zie mijn persoonlijkheid en passies graag terug in de ruimtes die ik inneem.

Toen ik nog een kind was etaleerde ik mijn knuffels en speelgoed al zo, dat een vreemde bij betreding van mijn slaapkamer mij meteen zou kennen. Theoretisch gezien. (Dit werd in mijn vroege tienerjaren verscherpt door het MTV programma Room Raiders, waar drie kandidaten door een potentiële date werden beoordeeld op de inhoud en staat van hun slaapkamer.) Als een verlegen persoon heb ik steeds vrienden gemaakt door met eigenaardige details in mijn presentatie nieuwsgierige mensen aan te trekken. Een grijze muis met neon pootjes.

danikakersten.nl