top of page

Koppermaandag Prent 2023

Volgens onze traditie wordt de Koppermaandag prent aan alle Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar aangeboden op de eerste zondag na Driekoningen (8 januari 2023).

Dit jaar is de prent gemaakt door Karen Opstelten.

Voor Karen Opstelten (1962) is het leven zelf een groot kunstproject. Onder de noemer Droombureau (www.droombureau.com) onderneemt zij diverse projecten, dat vertrekt vanuit het idee dat de ‘werkelijkheid’ zo subjectief is dat het niet zeker is of wij waken of slapen en dromen. Vaak nodigt zij andere mensen uit om deel te nemen aan haar projecten.
Hoewel zij zich een echte schilder voelt, maakt ze gebruik van vele technieken en betrekt zij het liefste ook haar cello in de projecten. 
Bij de verhuizing van het Kunstenaars Centrum Bergen naar museum Kranenburgh in 2013 werd Karen Opstelten gevraagd om een vaste bijdrage voor het infoblad KCB.nu te maken in de vorm van een  tekening.
Zij ontwierp hiervoor een figuur die voor haar het kunstenaarschap moest representeren. Het werd een zwart konijn op rode hakjes, speels, avontuurlijk en sexy, maar met een duister randje. 
In de loop der jaren fungeerde deze figuur voor haar steeds meer als alter ego, tot in performances aan toe. 

Nu zij de vraag kreeg van het Grafisch Atelier Alkmaar voor het maken van de Koppermaandag prent, besloot zij dat deze figuur zich hiertoe perfect leende. Juist op dat moment verloor zij haar levenslange partner en grote liefde musicus/componist Ton Mulders.
De Koppermaandag prent geeft uitdrukking aan haar kijk op deze lange relatie en hoe dit haar gevormd heeft.

De prent wordt gepresenteerd door de Alkmaarse stadsdichter en beeldend kunstenaar

Maria Barnas.

De band 'Giepser' maakt muziek. Zij bestaat uit Ko Zegwaard op contrabas, Robert Vleesch Dubois op saxofoon, Karen Opstelten op cello & Bas Snabilie op drums. 

De oplage van de Koppermaandag prent 2023 is vastgesteld op 180 exemplaren, 2 exemplaren Hors Commerce en 20 exemplaren épreuves d’artist.

De prent is ontworpen door Karen Opstelten en gedrukt in het Grafisch Atelier Alkmaar (GAA). De prent is gedrukt in de hoogdruktechniek van fotopolymeerplaten in 2 kleuren, op Somerset papier, 300 grams, gesneden op 25 x 31,5 cm.

Annemarie Timmer heeft voor de derde keer de omslag van de Koppermaandag prent ontworpen. De omslag is gedrukt in de zeefdruk, hoogdruk en foliedruk techniek op Pop'Set 320 grams papier.

De prent blijft tot het laatste moment een verrassing.

Voor alle Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar ligt een gratis exemplaar klaar. Voor niet-Vrienden is de prent te koop voor slechts   € 20,00. Dit is een beperkt aantal exemplaren.

Alleen al dit geschenk (een ‘collector’s item’) is een goede reden om Vriend te worden van het grafisch atelier! Zie de website: Vrienden van GAA  >   WORD VRIEND  

Voor minimaal € 15 per jaar bent u al Vriend van het Grafisch Atelier Alkmaar.

De Koppermaandag prent wordt gepresenteerd op zondag 8 januari 2023 in het Grafisch Atelier Alkmaar. Dit is Koppermaandag prent nummer 13.

De Koppermaandag prent is een uitgave van de Stichting Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar.

Copyright 2023 prent: Karen Opstelten, www.droombureau.com

Copyright 2023 omslag: Annemarie Timmer,  www.annemarietimmer.nl

Stichting Vrienden van het Grafisch Atelier Alkmaar, Doelenstraat 23, 1811 KX Alkmaar   

IBAN: NL 48 TRIO 0338 5929 03

koppermaandagprent xs.jpg

Koppermaandagprent 2024 - Cora Vries

"De koppermaandagprent van 2024 is een vervolg op een werk uit 2023. Een inspiratiebron voor dat werk waren foto's van Chinese jongeren die worstelen met hun identiteit. De foto's spraken boekdelen, wanhoop, onmacht, maar ook liefde en hoop. Verschillende houdingen heb ik gebruikt en omgezet in borduurwerken. De borduurwerken heb ik gecombineerd met tekeningen.

Ik wilde deze technieken gebruiken voor de Koppermaandagprent. Echter 200 houdingen borduren gaat heel lang duren en ik moet toegeven, dat is geen grafiek. Ik wilde toch iets met textiel, dus het is een combinatie geworden van een tekening uitgevoerd in fotopolymeer en zeefdruk op textiel. De figuur op het stukje textiel staat voor hoop, de achtergrond symboliseert chaos.

Ik blijf verschillende technieken onderzoeken, een idee dient zich aan en de techniek voegt in" 

bottom of page