top of page

Winnaar en Genomineerden van de Marija Ilić Grafiekprijs 2023

Jury Rapport

 

Op 31 mei kwam Hagar Schuringa op uitnodiging van de jury haar werk presenteren in het GAA. Zij was de eerste van de drie voor deze prijs geselecteerde kunstenaars/grafici. Wat als eerste opviel was het formaat van haar werken; heel grote zeefdrukken gedrukt op grote bladen die met elkaar verband houden. Het betreft haar project 'Pink Noise' gebaseerd op oude fotootjes van de Mont Blanc.

Het fraaie werk bestaat collages die in een zeefdruk bijeen zijn gebracht, of zeefdrukken die tot collage zijn verwerkt. Van diverse proefbladen heeft ze ook boekjes gemaakt.

Hagar heeft een gedegen opleiding achter de rug en is heel actief als kunstenaar. Zij ontving een stipendium van het Pictoright fonds voor startende makers ter ondersteuning van haar residentie de afgelopen winter in het Frans Masereel Centrum. Daar heeft zij gewerkt aan haar 'Pink Noise ' project.

Afgelopen zomer was Hagar als AIR naar Noorwegen waar ze bij de fjorden wilde kijken naar hun ontstaansgeschiedenis. Wellicht gaat ze op een ander moment ook nog naar de Mont Blanc om met eigen ogen te zien hoe het er daar nu voorstaat met veranderingen ten gevolge van de opwarming van de aarde.

Fotografie, tekeningen en verwijzingen binnen de context van het thema worden op een speelse en grafische manier met elkaar verwerkt en vormgegeven. Naast zeefdrukken maakt ze ook linosnedes.

www.hagarschuringa.nl

Er kon maar één winnaar zijn, maar het werk van de andere twee genomineerden is ook zeker het aanschouwen waard!

Zena-Rae Borst schildert en maakt naast tekeningen en boekjes ook zeefdrukken, en linosnedes. Ze heeft aan het seminar in het GAA meegedaan en daarbij ook kennis gemaakt met de ets- en litho techniek. Zij gebruikt soms heel persoonlijke thema's in haar werk. Op een speelse wijze gaat zij te werk, ze drukt en combineert op diverse materialen en bladen. Ze is onderzoekend bezig op een heel prettige en creatieve manier. Echter wat betreft het gebruik van de grafische technieken is ze (nog) niet zo sterk. Grafiek wordt gebruikt om te combineren, experimenteren en te reproduceren, maar neemt een meer ondergeschikte positie in. Zena-Rae studeert volgend jaar af. We hopen dat ze daarna veel meer tijd heeft om ook met grafiek bezig te kunnen zijn. U vindt haar werk op zenarae.hotglue.me

 

Barry Timmer is als grafisch vormgever al een aantal jaren bezig. Hij heeft een eigen vormtaal gevonden die hij nog verder onderzoekt en probeert verder te perfectioneren. Hij maakt fantasierijke linosnedes, in krachtige bewegingen, zorgvuldig uitgesneden. De lino's gebruikt hij ook voor zijn ontwerpen voor de opdrachtgevers. Barry beheerst de hoogdruk techniek en met name zijn vormtaal maakt zijn werk uniek. Heavy metal, skateboarden, fantasy en games liggen aan de basis voor zijn vormtaal. Dat straalt het ook uit. De website van Barry is barrytimmer.nl

Elke van deze jonge kunstenaars zal bij het grafisch atelier exposeren in 2024. Kijk voor actuele informatie in onze agenda.

bottom of page