top of page

H.D. Gölzenleuchter exposeert in het GAA

Horst-Dieter Gölzenleuchter is geen onbekende voor het Grafisch Atelier Alkmaar. Eerder exposeerde hij al eens bij ons en 9 jaar geleden heeft hij tijdens het 40-jarig jubileum van het GAA ook gewerkt in de Grote Kerk. Ieder jaar als het echtpaar Gölzenleuchter aan de Nederlandse kust verblijft, komen ze langs in het GAA en wordt er soms ook gewerkt.


Kenmerkend zijn de vaak grote expressieve houtsnedes, gesneden uit een deur, wrakhout of ander hout dat op zijn pad komt. Alles kan worden gebruikt in zijn werk.Heel vaak wordt het grafisch werk gecombineerd met poëzie. Speciaal voor deze tentoonstelling in het GAA heeft hij een map gemaakt "Ontmoeting in de tuin der Poesie" - "Begegnung im Garten der Poesie".


De immer nog zeer actieve H.D. Gölzenleuchter is onlangs 80 jaar geworden. Het was zijn wens om ter ere van dit heuglijke feit bij ons te komen exposeren en om deze speciale uitgave bij ons te presenteren. Die ruimte bieden wij hem graag en we voelen ons vereerd! We hopen u te kunnen verwelkomen tijdens de opening op 2 juni om 16u.H.D. Gölzenleuchter - Vita


- Geboren in 1944 in Freiburg/Breisgau, woont sinds 1955 in Bochum.

- Eerste autodidactische werk op het gebied van schilderen en grafiek vanaf 1960.- Freelance werk als schilder, graficus, auteur.- Tentoonstellingen in binnen- en buitenland, in galeries, musea en culturele centra.- Oprichting van de Werkstatt Wort und Bild in 1982 en Edition Wort und Bild in 1979 in Bochum.- In samenwerking met kunstenaars en auteurs uit West- en Oost-Duitsland, talrijke kunstenaarsboeken en en portfolio werken met literaire, originele grafische en schilderkunstige bijdragen.- Kunstenaars uit Chili, India, Nederland, de VS, Iran, Turkije en Oostenrijk behoren tot de kring van Werkstatt/Edition Wort und Bild Gölzenleuchters.

- Sinds 1979 zijn er meer dan 150 boeken en portfolio's gepubliceerd.- Publicaties in tijdschriften als Tendenzen, Illustration 63, Kunst und Material,Westfalenspiegel, UM:DRUCK (Wenen), Wegwarten.- Hij is erkend voor zijn inzet voor kunst- en literatuuronderwijs, ook voor kinderen en jongeren, voor zijn artistieke en literaire werk werd hij in 2018 onderscheiden met de Orde van Verdienste van de deelstaat NRW in 2018.

Dr. Gerhard Ribbrock in “Kunst und Material” (maart/april 2009):Het zijn de authentieke gevoelens van de kunstenaar die hij rechtstreeks aan het publiek door middel van zijn houtsneden kan overbrengen.Ze kunnen niemand onverschillig laten, ze betoveren iedereen en laten hen voelen en ervaren.

6 weergaven

Comments


bottom of page