top of page

EXPOSITIE Marija Ilić & prijsuitreiking Marija Ilić grafiekprijs

De Marija Ilić Grafiekprijs wordt op zondag 15 oktober aan Hagar Schuringa uitgereikt in het GAA. Dat gebeurt tijdens de opening van de tentoonstelling met werken van Marija Ilić. Hagar heeft volgend jaar de gelegenheid om haar werk te presenteren in het GAA.


Marija Ilić Grafiekprijs 2023

Het Grafisch Atelier Alkmaar heeft jonge grafici tot 30 jaar uit Noord-Holland en de Randstad uitgenodigd om mee te dingen naar de eerste editie van de Marija Ilić Grafiek-prijs. Na twee maal succesvol een Ysbrand Grafiekprijs te hebben uitgereikt aan kunstenaars ongeacht de leeftijd en zelfs uit heel Nederland, wilden we nu jonge kunstenaars/grafici uitnodigen die wonen in onze regio.

Marija IlićStudenten of afgestudeerden aan een kunstopleiding en alle andere jonge kunstenaars die ook grafiek maken waren welkom om mee te dingen naar deze prijs. We vernoemden de prijs naar Marija Ilić, een zeer getalenteerd kunstenares die bijna twintig jaar werkzaam is geweest in het GAA en helaas in 2011 veel te jong gestorven is.

Marija Ilić


Hagar Schuringa wint de Marija Ilić Grafiekprijs 2023

JURY RAPPORT

Op 31 mei kwam Hagar Schuringa op uitnodiging van de jury haar werk presenteren in het GAA. Zij was de eerste van de drie voor deze prijs geselecteerde kunstenaars/grafici. Wat als eerste opviel was het formaat van haar werken; heel grote zeefdrukken gedrukt op grote bladen die met elkaar verband houden. Het betreft haar project 'Pink Noise' gebaseerd op oude fotootjes van de Mont Blanc.

Het fraaie werk bestaat collages die in een zeefdruk bijeen zijn gebracht, of zeefdrukken die tot collage zijn verwerkt. Van diverse proefbladen heeft ze ook boekjes gemaakt.

Hagar heeft een gedegen opleiding achter de rug en is heel actief als kunstenaar. Zij ontving een stipendium van het Pictoright fonds voor startende makers ter ondersteuning van haar residentie de afgelopen winter in het Frans Masereel Centrum. Daar heeft zij gewerkt aan haar 'Pink Noise ' project.

Afgelopen zomer was Hagar als AIR naar Noorwegen waar ze bij de fjorden wilde kijken naar hun ontstaansgeschiedenis. Wellicht gaat ze op een ander moment ook nog naar de Mont Blanc om met eigen ogen te zien hoe het er daar nu voorstaat met veranderingen ten gevolge van de opwarming van de aarde.

Fotografie, tekeningen en verwijzingen binnen de context van het thema worden op een speelse en grafische manier met elkaar verwerkt en vormgegeven. Naast zeefdrukken maakt ze ook linosnedes.

Er kon maar één winnaar zijn, maar het werk van de andere twee genomineerden is ook zeker het aanschouwen waard! Zena-Rae Borst schildert en maakt naast tekeningen en boekjes ook zeefdrukken, en linosnedes. Ze heeft aan het seminar in het GAA meegedaan en daarbij ook kennis gemaakt met de ets- en litho techniek. Zij gebruikt soms heel persoonlijke thema's in haar werk. Op een speelse wijze gaat zij te werk, ze drukt en combineert op diverse materialen en bladen. Ze is onderzoekend bezig op een heel prettige en creatieve manier. Echter wat betreft het gebruik van de grafische technieken is ze (nog) niet zo sterk. Grafiek wordt gebruikt om te combineren, experimenteren en te reproduceren, maar neemt een meer ondergeschikte positie in. Zena-Rae studeert volgend jaar af. We hopen dat ze daarna veel meer tijd heeft om ook met grafiek bezig te kunnen zijn. U vindt haar werk op zenarae.hotglue.me Barry Timmer is als grafisch vormgever al een aantal jaren bezig. Hij heeft een eigen vormtaal gevonden die hij nog verder onderzoekt en probeert verder te perfectioneren. Hij maakt fantasierijke linosnedes, in krachtige bewegingen, zorgvuldig uitgesneden. De lino's gebruikt hij ook voor zijn ontwerpen voor de opdrachtgevers. Barry beheerst de hoogdruk techniek en met name zijn vormtaal maakt zijn werk uniek. Heavy metal, skateboarden, fantasy en games liggen aan de basis voor zijn vormtaal. Dat straalt het ook uit. De website van Barry is barrytimmer.nl


Marija Ilić 1959 - 2011

Kunstenares Marija Ilić, geboren in Belgrado in 1959, is op 23 september 2011 overleden. Zij was een kunstenares en grafica van formaat. Ze heeft haar opleiding genoten aan de Fine Arts Academy, onderdeel van de Kunst Universiteit van Belgrado in Servië.

Sinds 1983 werkte zij als zelfstandig beeldend kunstenares en heeft aan talloze tentoonstellingen deelgenomen: voormalig Joegoslavië, Italië, Frankrijk, Japan, Polen, Oostenrijk, Hongarije, Engeland, Griekenland, België, Canada, Bulgarije, Duitsland en in Nederland.

Sinds 1993 woonde en werkte zij in Nederland. In 2002 won ze de prestigieuze 3e prijs voor de 9e Europese Biënnale voor Grafische Kunsten in Brugge, België.

Het bestaan van de werkplaats was een reden om zich in Alkmaar te vestigen.

Marija is jarenlang warmbloedig lid geweest van het bestuur van het Grafisch Atelier Alkmaar. Dankzij haar inspanningen zijn blijvende contacten ontstaan in Belgrado, Servië (Graficki Kolektiv) en in Malaga, Spanje (Gravura Taller).

Na afloop van de bestuursvergaderingen bleven we napraten over de Duvel en z’n Ouwe Moer en vertelden elkaar over wonderlijke belevenissen in de kunstwereld. Al jaren hield Marija een notitieboekje bij waarin ze voor haar onbekende uitdrukkingen en gezegden noteerde die het Nederlands rijk is. Ik herinner me heel goed haar ingehouden lach bij de gevraagde uitleg - half uit ongeloof, half uit verbazing - over de overdrachtelijke betekenissen die voor een native speaker gesneden koek zijn. Denk aan uitdrukkingen als: Hij hield zijn hart vast, Op ieder potje past een dekseltje, bij de buren is het gras groener, etc.

In haar werk was ze uiterst kritisch, aan een oplaag van grafiek gingen meestal tientallen kleurproeven, papierproeven en inktproeven voor af, zelfs een dichtbij naderende opleverdatum weerhield haar daar niet van. Ze was wat haar werk betreft een vleesgeworden citaat van William Shakespeare ‘It is nothing, if not critical’.

Marija Ilić was een betrokken, amiable mens en een goede vriend, waar geen spatje kwaad in stak (ze bestaan).

Rolluf van Laar

38 weergaven

Comentarios


bottom of page