top of page

Marija Ilić 1959 - 2011

 

Kunstenares Marija Ilić, geboren in Belgrado in 1959, is op 23 september 2011 overleden. Zij was een kunstenares en grafica van formaat. Ze heeft haar opleiding genoten aan de Fine Arts Academy, onderdeel van de Kunst Universiteit van Belgrado in Servië. 

Sinds 1983 werkte zij als zelfstandig beeldend kunstenares en heeft aan talloze tentoonstellingen deelgenomen: voormalig Joegoslavië, Italië, Frankrijk, Japan, Polen, Oostenrijk, Hongarije, Engeland, Griekenland, België, Canada, Bulgarije, Duitsland en in Nederland.

Sinds 1993 woonde en werkte zij in Nederland. In 2002 won ze de prestigieuze 3e prijs voor de 9e Europese Biënnale voor Grafische Kunsten in Brugge, België. 

Het bestaan van de werkplaats was een reden om zich in Alkmaar te vestigen.

 

Marija is jarenlang warmbloedig lid geweest van het bestuur van het Grafisch Atelier Alkmaar. Dankzij haar inspanningen zijn blijvende contacten ontstaan in Belgrado, Servië (Graficki Kolektiv) en in Malaga, Spanje (Gravura Taller). 

Na afloop van de bestuursvergaderingen bleven we napraten over de Duvel en z’n Ouwe Moer en vertelden elkaar over wonderlijke belevenissen in de kunstwereld. Al jaren hield Marija een notitieboekje bij waarin ze voor haar onbekende uitdrukkingen en gezegden noteerde die het Nederlands rijk is. Ik herinner me heel goed haar ingehouden lach bij de gevraagde uitleg - half uit ongeloof, half uit verbazing - over de overdrachtelijke betekenissen die voor een native speaker gesneden koek zijn. Denk aan uitdrukkingen als: Hij hield zijn hart vast, Op ieder potje past een dekseltje, bij de buren is het gras groener, etc.

In haar werk was ze uiterst kritisch, aan een oplaag van grafiek gingen meestal tientallen kleurproeven, papierproeven en inktproeven voor af, zelfs een dichtbij naderende opleverdatum weerhield haar daar niet van. Ze was wat haar werk betreft een vleesgeworden citaat van William Shakespeare ‘It is nothing, if not critical’.

Marija Ilić was een betrokken, amaible mens en een goeie vriend, waar geen spatje kwaad in stak (ze bestaan).

Meer informatie over Marija Ilić vind je op de website: marijailic-printmaker.com

unnamed.jpg
bottom of page