top of page

José van Tubergen

"Haar werk is een zoektocht naar nalatenschap. Ruïnes en rituelen vertellen de geschiedenis van de mens met architectuur als decor”.

 

Kenmerken van de tijd vind ze in geschonden bouwsels, rituelen,  besmeurde en gebroken ramen en deuren, afgebladderde muren en graffiti, ontstaan door macht en geweld van mens en natuur. De vergankelijkheid wordt in een andere context geplaatst en in een abstracte vorm samengevoegd. Het verleden wordt vertaald naar het nu.  Daarvan is genoeg terug te vinden in steden als Berlijn en Amsterdam. Ook deed ze veel inspiratie op tijdens haar verre reizen en in verschillende Oostbloklanden.
Ze exposeert veel in binnen-en buitenland

José van Tubergen is geboren in Amsterdam en werkt in haar atelier in Amsterdam. Vanaf 1979 heeft ze naast haar werkplek in Amsterdam ook 28 jaar in Berlijn gewerkt. Ze deed haar eerste artistieke ervaringen op in de jaren zestig toen zij werkte als industrieel ontwerper in de verlichtingsindustrie en daarnaast studeerde aan de kunstacademie. Eerst aan de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en daarna ook nog aan de Koninklijke Academie ‘s-Hertogenbosch. Als beeldend kunstenaar werkte ze vervolgens vanaf 1979 bijna dertig jaar afwisselend in Amsterdam en Berlijn.


Aanvankelijk maakte José van Tubergen grafiek op papier, maar haar werk werd steeds groter. Ze begon op doek te werken en maakte grote monumentale olieverfschilderijen, gecombineerd met verschillende, vaak zelfontwikkelde druktechnieken. Ook die doeken gaan minstens één keer onder de pers door, al zijn ze 2 x 3 meter. Veel grote en kleine bedrijven in binnen en buitenland kochten werk van haar aan. Ook is haar werk in bezit van particuliere collecties.

In deze tentoonstelling exposeert Van Tubergen grafisch werk op papier.

Expositie in GAA van 2 maart t/m 11 april 
 

bottom of page