top of page

Marija Ilić Grafiekprijs 2023
Oproep aan jonge grafici uit Noord-Holland en de Randstad

Het Grafisch Atelier Alkmaar (GAA) nodigt jonge grafici uit om mee te dingen naar de eerste editie van de Marija Ilić Grafiekprijs. 

 

Na twee maal succesvol een Ysbrand Grafiekprijs te hebben uitgereikt aan kunstenaars ongeacht hun leeftijd en zelfs uit heel Nederland, richten wij nu onze focus op grafische kunstenaars tot 30 jaar uit Noord-Holland en de Randstad.

 

Misschien studeer je nog, of ben je juist afgestudeerd aan een kunstopleiding? Als je graag grafiek maakt, ben je van harte welkom om mee te doen!

 

We vernoemen deze prijs naar Marija Ilić, een zeer getalenteerd kunstenares die bijna twintig jaar werkzaam is geweest in het GAA en helaas in 2011 veel te jong gestorven is.

Meer informatie over Marija Ilić vind je op de website: http://marijailic-printmaker.com

Stichting Jos van Amsterdam Fonds is de initiator van zowel de Marija Ilić Grafiekprijs als de Ysbrand Grafiekprijs. Hoofddoel van het Fonds is het bevorderen, stimuleren en in stand houden van de grafische kunsten.

 

Jouw aanmelding voor deelname zien wij graag, uiterlijk 15 april 2023, tegemoet op info@grafischatelieralkmaar.nl onder vermelding van Marija Ilić Grafiekprijs. 

Het moet gaan om recent en vrij werk (2021 - heden) dat blijk geeft van vakmanschap en liefde voor grafiek evenals het openstaan voor het experiment binnen de traditionele grafische technieken.

 

Op grond van de ontvangen aanmeldingen vindt een eerste selectie plaats, waarna een aantal kunstenaars wordt uitgenodigd om prenten te presenteren.

 

Een jury beoordeelt en waardeert het ingezonden werk en bekroont een winnaar. De waardering bestaat onder meer uit een geldbedrag, een jaarabonnement en een tentoonstelling in het GAA.

 

De uitreiking van de Marija Ilić Grafiekprijs zal plaatsvinden in oktober 2023 in het GAA.

 

Vragen over de Marija Ilić Grafiekprijs kun je stellen aan Marja Vleugel       info@grafischatelieralkmaar.nl

Marija Ilić 1959 - 2011

 

Kunstenares Marija Ilić , geboren in Belgrado in 1959, is op 23 september 2011 overleden. Zij was een kunstenares en grafica van formaat. Ze heeft haar opleiding genoten aan de Fine Arts Academy, onderdeel van de Kunst Universiteit van Belgrado in Servië. 

Sinds 1983 werkte zij als zelfstandig beeldend kunstenares en heeft aan talloze tentoonstellingen deelgenomen: voormalig Joegoslavië, Italië, Frankrijk, Japan, Polen, Oostenrijk, Hongarije, Engeland, Griekenland, België, Canada, Bulgarije, Duitsland en in Nederland.

Sinds 1993 woonde en werkte zij in Nederland. In 2002 won ze de prestigieuze 3e prijs voor de 9e Europese Biënnale voor Grafische Kunsten in Brugge, België. 

Het bestaan van de werkplaats was een reden om zich in Alkmaar te vestigen.

 

Marija is jarenlang warmbloedig lid geweest van het bestuur van het Grafisch Atelier Alkmaar. Dankzij haar inspanningen zijn blijvende contacten ontstaan in Belgrado, Servië (Graficki Kolektiv) en in Malaga, Spanje (Gravura Taller). 

Na afloop van de bestuursvergaderingen bleven we napraten over de Duvel en z’n Ouwe Moer en vertelden elkaar over wonderlijke belevenissen in de kunstwereld. Al jaren hield Marija een notitieboekje bij waarin ze voor haar onbekende uitdrukkingen en gezegden noteerde die het Nederlands rijk is. Ik herinner me heel goed haar ingehouden lach bij de gevraagde uitleg - half uit ongeloof, half uit verbazing - over de overdrachtelijke betekenissen die voor een native speaker gesneden koek zijn. Denk aan uitdrukkingen als: Hij hield zijn hart vast, Op ieder potje past een dekseltje, bij de buren is het gras groener, etc.

In haar werk was ze uiterst kritisch, aan een oplaag van grafiek gingen meestal tientallen kleurproeven, papierproeven en inktproeven voor af, zelfs een dichtbij naderende opleverdatum weerhield haar daar niet van. Ze was wat haar werk betreft een vleesgeworden citaat van William Shakespeare ‘It is nothing, if not critical’.

Marija Ilić was een betrokken, amaible mens en een goeie vriend, waar geen spatje kwaad in stak (ze bestaan).

Informatie voor deelname aan Marija Ilić Grafiekprijs

Voorwaarden

We hebben een leeftijdsgrens vastgesteld tot 30 jaar.

Je bent een enthousiast werkend kunstenaar of studeert nog aan een kunstopleiding en maakt veelvuldig gebruik van traditionele grafische technieken. De prenten zijn handmatig gedrukt, dus geen Riso of C-prints.

Je woont in Noord-Holland of de Randstad.

Jouw inzending betreft recent werk uit de afgelopen twee jaar. Het thema is vrij.

 

De aanmelding

- Je stuurt goed belichte en detailleerde foto’s van 3-5 van jouw werken aan info@grafischatelieralkmaar.nl

- Een toelichting op het werk: techniek, titel, jaar van ontstaan, oplaag, formaat

- CV

- Naam

- adres

- email 

- telefoonnummer

- website

 

Tijdschema

Aanmelden kan t/m 15 april 2023.

Je krijgt na 15 mei via de email bericht of je wel of niet wordt uitgenodigd om jouw werk te komen laten zien en toe te lichten.

Over een afwijzing kun je niet corresponderen.

 

Samenstelling van de jury

De jury bestaat uit 3 personen:

- Gerben Hermanus, beeldend kunstenaar, kunst educator

- Cora Vries, beeldend kunstenaar

- Marja Vleugel, beeldend kunstenaar en beheerder GAA

 

Gebruiksrecht

De winnaar staat publicatie van prent(en) vrij van rechten, o.v.v. naam maker voor publiciteitsdoeleinden Marija Ilić Grafiekprijs toe.

 

Er is één winnaar van de Marija Ilić Grafiekprijs. De winnaar ontvangt

- een bedrag van € 1500,- 

- een jaarabonnement van het GAA t.w.v. € 275,-

- een expositie in het GAA.

Het prijzengeld wordt éénmalig betaald op het moment van de prijsuitreiking in oktober 2023 in het Grafisch Atelier Alkmaar.

    

Het comité van aanbeveling bestaat uit

- Rian van Dam, burgemeester van Hollands Kroon

- Mr. Alfons H.J. Dunselman, advocaat Schenkeveld

- Patrick van Mil, directeur van het Stedelijk Museum Alkmaar

- Marie van Rossen, oud-burgemeester van Alkmaar

- Christian Braak, directeur St. Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg

bottom of page