top of page

Gerard Dekker

 

'Mijn werk is opgebouwd uit beeldfragmenten en hoe meer het lijkt als in één gebaar op het papier terecht te zijn gekomen, hoe meer tijd er nodig was om dit uiteindelijk te realiseren. Door de beeldfragmenten met een vermoedelijke binding met de werkelijkheid samen te brengen ontstaan structuren van ingestorte intenties.

Geïsoleerd hebben deze beeldfragmenten zelf weinig betekenis, pas na een beeldverbinding met elkaar lijken ze hun betekenis en zeggingskracht terug te veroveren en wat verdwenen is door fragmentatie of door het deels overschilderen ervan wordt weer zichtbaar in structuren die daarna ontstaan. Maar de bedoeling wordt slechts omcirkeld en nergens vast gelegd.'

Gerard Dekker   www.gerarddekker.nl

lost on an everlasting day III 300dpi.jpg

Gerard Dekker werd in 1947 geboren in Den Haag, hij studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Utrecht en heeft gewerkt op vormgeving aan de Staatsdrukkerij Den Haag. Hij ontving een stipendium van het Pools Ministerie om aan de Academi in Krakau te studeren, heeft gewerkt bij de UvA aan archeologische projecten en hij organiseerde een internationale tentoonstelling in Zuid-Laren. Hij ontving diverse stipendia en werkte ook gedurende een periode van vier jaar in Berlijn. Momenteel woont en werkt hij in Oldenhove. Zijn werk is in het bezit van de Rijksoverheid, particulieren en bedrijven. 

Gerard Dekker was in 2022 één van de vijf genomineerde grafici voor de tweede Ysbrand Grafiekprijs. Hij werd uitgenodigd om zijn werk te komen presenteren voor de jury in het GAA. We hadden slechts één prijs om uit te reiken, deze ging naar Cisca Poldervaart. De overige kunstenaars mogen hun werk tentoonstellen in onze galerie. Gerard Dekker is één van hen.

Jury rapport: Gerard Dekker liet abstract schilderachtig werk zien, een combinatie van litho en zeefdruk; hij onderzoekt het grensgebied tussen grafiek en schilderkunst.

bottom of page