top of page

EXPOSITIE & VRIENDENPRENT PRESENTATIE
 

tentoonstelling van 30 oktober t/m 17 januari 2023

Cisca Poldervaart, winnaar van de Ysbrand Grafiekprijs 2022

 

'Grafiek- en met name sjablonen en lino’s- vormt de hoofdstroom van mijn werk. Daarnaast maak ik tekeningen en ruimtelijk werk.
Het verhaal in mijn werk loopt als één lange consistente lijn door de tijd.

Plattegronden van een onmogelijke wereld waarin iedereen en alles zijn onhandige zelf mag zijn. De precieze afstanden tussen de verschillende vormen hebben voor mij met respect te maken.

De eeuwige zoektocht naar de ontroerende lijn blijft me ook achtervolgen.
Als schaduwen van toekomst en verleden, verklevingen aan stenen.
Vaak dansen de grenzen om elkaar heen.

Mijn nieuwste werk ‘Het licht van de schaduw’- met dubbele lino’s- laat letterlijk en figuurlijk gelaagdheid zien en verlaat soms even dat platte vlak.

Het is een mysterieuze wereld van beweging, onderstromen en patronen als puzzelstukjes. Weefsel van leven, heimwee en meevoerende maalstromen. Een leven in het licht van de schaduw.

Lees mijn werk als was het poëzie'.

Zo luidt de tekst bij de inzending van Cisca voor deelname aan de Ysbrand Grafiekprijs waarvan ze de winnaar is geworden.

P1040007 zonder lijst bijgesneden.jpg

Juryrapport

Cisca Poldervaart maakte met haar lino’s grote indruk op alle vier de leden van de commissie. Ze zet de techniek niet alleen op originele wijze naar haar hand, maar laat op indrukwekkende wijze consistentie in haar werk zien, waarbij een sterk verhalend element steeds aanwezig is.

Zij weet op een sterk persoonlijk manier, waarbij textiel een belangrijke rol speelt, in haar lino’s zwart -en grijstonen tot stand te brengen. Ze onderzoekt de technische mogelijkheden en maakt die tegelijk ondergeschikt aan de composities die haar muzikale achtergrond verraden.

Haar werk verrast met haar onconventionele linotechniek; het werk ontroerd door de romantische maar tegelijkertijd doeltreffende en beweeglijke beelden. De eigenheid en persoonlijkheid van Cisca’s werk raakte de commissie.

De commissie is dan ook unaniem van mening dan haar werk in aanmerking komt voor de Ysbrand Grafiek Prijs 2022.

zolder.jpg

Vriendenprent 2022

Als winnaar van de Ysbrand Grafiekprijs hebben we Cisca gevraagd of ze de Vriendenprent 2022 voor ons wilde maken. Dat heeft ze gedaan. Het is een prachtige prent geworden. Deze zal worden onthult tijdens de opening van haar tentoonstelling op zondag 30 oktober om 16 uur in het GAA.

bottom of page