top of page

Marija Ilić Grafiekprijs 2023

Winnaar 2023: Hagar Schuringa

Inleiding

Stichting Jos van Amsterdam Fonds (opgericht op 11 november 2019 ter nagedachtenis aan graficus en beeldend kunstenaar Jos van Amsterdam) is de initiator van zowel de Marija Ilić Grafiekprijs als de Ysbrand Grafiekprijs. Hoofddoel van het Fonds is het bevorderen, stimuleren en in stand houden van de grafische kunsten. Na twee maal succesvol een Ysbrand Grafiekprijs te hebben uitgereikt aan kunstenaars ongeacht hun leeftijd en zelfs uit heel Nederland, richten wij onze focus met de Marija Ilić Grafiekprijs op grafische kunstenaars tot 30 jaar uit Noord-Holland en de Randstad.

We vernoemen deze prijs naar Marija Ilić, een zeer getalenteerd kunstenares die bijna twintig jaar werkzaam is geweest in het GAA en helaas in 2011 veel te jong gestorven is.

Marija Ilić 1959 - 2011

 

Kunstenares Marija Ilić , geboren in Belgrado in 1959, is op 23 september 2011 overleden. Zij was een kunstenares en grafica van formaat. Ze heeft haar opleiding genoten aan de Fine Arts Academy, onderdeel van de Kunst Universiteit van Belgrado in Servië. 

Sinds 1983 werkte zij als zelfstandig beeldend kunstenares en heeft aan talloze tentoonstellingen deelgenomen: voormalig Joegoslavië, Italië, Frankrijk, Japan, Polen, Oostenrijk, Hongarije, Engeland, Griekenland, België, Canada, Bulgarije, Duitsland en in Nederland.

Sinds 1993 woonde en werkte zij in Nederland. In 2002 won ze de prestigieuze 3e prijs voor de 9e Europese Biënnale voor Grafische Kunsten in Brugge, België. 

Het bestaan van de werkplaats was een reden om zich in Alkmaar te vestigen.

 

Marija is jarenlang warmbloedig lid geweest van het bestuur van het Grafisch Atelier Alkmaar. Dankzij haar inspanningen zijn blijvende contacten ontstaan in Belgrado, Servië (Graficki Kolektiv) en in Malaga, Spanje (Gravura Taller). 

Na afloop van de bestuursvergaderingen bleven we napraten over de Duvel en z’n Ouwe Moer en vertelden elkaar over wonderlijke belevenissen in de kunstwereld. Al jaren hield Marija een notitieboekje bij waarin ze voor haar onbekende uitdrukkingen en gezegden noteerde die het Nederlands rijk is. Ik herinner me heel goed haar ingehouden lach bij de gevraagde uitleg - half uit ongeloof, half uit verbazing - over de overdrachtelijke betekenissen die voor een native speaker gesneden koek zijn. Denk aan uitdrukkingen als: Hij hield zijn hart vast, Op ieder potje past een dekseltje, bij de buren is het gras groener, etc.

In haar werk was ze uiterst kritisch, aan een oplaag van grafiek gingen meestal tientallen kleurproeven, papierproeven en inktproeven voor af, zelfs een dichtbij naderende opleverdatum weerhield haar daar niet van. Ze was wat haar werk betreft een vleesgeworden citaat van William Shakespeare ‘It is nothing, if not critical’.

Marija Ilić was een betrokken, amaible mens en een goeie vriend, waar geen spatje kwaad in stak (ze bestaan).

Meer informatie over Marija Ilić vind je op de website: marijailic-printmaker.com

Er is één winnaar van de Marija Ilić Grafiekprijs. De winnaar ontvangt

- een bedrag van € 1500,- 

- een jaarabonnement van het GAA t.w.v. € 275,-

- een expositie in het GAA.

Het prijzengeld wordt éénmalig betaald op het moment van de prijsuitreiking op 15 oktober 2023 in het Grafisch Atelier Alkmaar.

Samenstelling van de jury

De jury bestaat uit 3 personen:

- Gerben Hermanus, beeldend kunstenaar, kunst educator

- Cora Vries, beeldend kunstenaar

- Marja Vleugel, beeldend kunstenaar en beheerder GAA

Het comité van aanbeveling bestaat uit

- Rian van Dam, burgemeester van Hollands Kroon

- Mr. Alfons H.J. Dunselman, advocaat Schenkeveld

- Patrick van Mil, directeur van het Stedelijk Museum Alkmaar

- Marie van Rossen, oud-burgemeester van Alkmaar

- Christian Braak, directeur St. Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg

Jury Rapport

 

Op 31 mei kwam Hagar Schuringa op uitnodiging van de jury haar werk presenteren in het GAA. Zij was de eerste van de drie voor deze prijs geselecteerde kunstenaars/grafici. Wat als eerste opviel was het formaat van haar werken; heel grote zeefdrukken gedrukt op grote bladen die met elkaar verband houden. Het betreft haar project 'Pink Noise' gebaseerd op oude fotootjes van de Mont Blanc.

Het fraaie werk bestaat collages die in een zeefdruk bijeen zijn gebracht, of zeefdrukken die tot collage zijn verwerkt. Van diverse proefbladen heeft ze ook boekjes gemaakt.

Hagar heeft een gedegen opleiding achter de rug en is heel actief als kunstenaar. Zij ontving een stipendium van het Pictoright fonds voor startende makers ter ondersteuning van haar residentie de afgelopen winter in het Frans Masereel Centrum. Daar heeft zij gewerkt aan haar 'Pink Noise ' project.

Afgelopen zomer was Hagar als AIR naar Noorwegen waar ze bij de fjorden wilde kijken naar hun ontstaansgeschiedenis. Wellicht gaat ze op een ander moment ook nog naar de Mont Blanc om met eigen ogen te zien hoe het er daar nu voorstaat met veranderingen ten gevolge van de opwarming van de aarde.

Fotografie, tekeningen en verwijzingen binnen de context van het thema worden op een speelse en grafische manier met elkaar verwerkt en vormgegeven. Naast zeefdrukken maakt ze ook linosnedes.

www.hagarschuringa.nl

Er kon maar één winnaar zijn, maar het werk van de andere twee genomineerden is ook zeker het aanschouwen waard!

Zena-Rae Borst schildert en maakt naast tekeningen en boekjes ook zeefdrukken, en linosnedes. Ze heeft aan het seminar in het GAA meegedaan en daarbij ook kennis gemaakt met de ets- en litho techniek. Zij gebruikt soms heel persoonlijke thema's in haar werk. Op een speelse wijze gaat zij te werk, ze drukt en combineert op diverse materialen en bladen. Ze is onderzoekend bezig op een heel prettige en creatieve manier. Echter wat betreft het gebruik van de grafische technieken is ze (nog) niet zo sterk. Grafiek wordt gebruikt om te combineren, experimenteren en te reproduceren, maar neemt een meer ondergeschikte positie in. Zena-Rae studeert volgend jaar af. We hopen dat ze daarna veel meer tijd heeft om ook met grafiek bezig te kunnen zijn. U vindt haar werk op zenarae.hotglue.me

 

Barry Timmer is als grafisch vormgever al een aantal jaren bezig. Hij heeft een eigen vormtaal gevonden die hij nog verder onderzoekt en probeert verder te perfectioneren. Hij maakt fantasierijke linosnedes, in krachtige bewegingen, zorgvuldig uitgesneden. De lino's gebruikt hij ook voor zijn ontwerpen voor de opdrachtgevers. Barry beheerst de hoogdruk techniek en met name zijn vormtaal maakt zijn werk uniek. Heavy metal, skateboarden, fantasy en games liggen aan de basis voor zijn vormtaal. Dat straalt het ook uit. De website van Barry is barrytimmer.nl

bottom of page