EXPOSITIE 

PETER RIEDER

                              van 20 mei t/m 5 juli

Een aantal jaren geleden maakten we kennis met Peter Rieder toen hij de tentoonstelling van collega Caius Spillner bezocht. We wisselden informatie uit en maakten een afspraak voor een expositie in het GAA. Het zou al twee jaar eerder plaatsvinden, maar dat kon natuurlijk wegens de inmiddels bekende redenen niet doorgaan. Nu gaat het dan gebeuren en we zijn heel blij dat Peter Rieder uit Salzburg eindelijk zijn werk bij ons kan laten zien. Op grafisch gebied beperkt Peter Rieder zich tot de etstechniek. Dit is vaak het uitgangspunt voor een collage. Vaak wordt er gekozen voor een thema, dat vervolgens in de collages in verschillende variaties terugkeert, zoals in de traditie van Max Ernst. Enerzijds laat hij zich in zijn werk leiden door puur formele criteria. Anderzijds creëert hij in een contextuele, vaak historische context een bepaalde reeks. Onder invloed van het surrealisme verschuift hij de realiteit, of haalt hij het bekende en vertrouwde uit hun context en verandert die door plaatsing in een nieuw perspectief waardoor het interessanter wordt. Dit omdat naar eigen zeggen ook mooie en schilderachtige beelden aan charme kunnen inboeten als er verder niets mee gedaan wordt. "In al zijn werken toont Peter Rieder zich de tekenaar van de mooie lijn. Hoewel hij in zijn werk de realiteit in twijfel trekt, blijft hij toch ook de kunstenaar die de actualiteit in de wereld om hem heen niet schuwt. Hij wil het onbewuste en de droomwereld zichtbaar maken, grijpt daarbij weinig naar symboliek, maar maakt vooral gebruik van bestaande motieven en indrukken die hij met intellectuele behendigheid voorziet van fantasierijke tekeningen. De liefde voor het detail is voelbaar in al zijn werken, details die soms doen fronsen maar ook verleiden tot een glimlach", schreef Günter Eberle in 1993 ter gelegenheid van de tentoonstellingen van Peter Rieder in Pforzheim en Conweiler. uit de tekst van Alexandra Schütz-Rieder Peter Rieder werd geboren in 1949 in Salzburg. Van 1968 tot 1973 studeerde hij toneelontwerp aan de Mozarteum universiteit in Salzburg, bij prof. H.B. Gallée. Hij was werkzaam als podium ontwerper in theaters in Trier, Winterthur, Kassel, Innsbruck, Neuwied, Pforzheim, Chur, Solothurn, Salzburg, Linz en Zürich, alsmede voor enkele onafhankelijke theatergezelschappen in Oostenrijk en Zwitserland. In 1976 toont Peter Rieder voor het eerst ook schilderijen en grafiek aan het publiek. Sindsdien neemt hij deel aan talrijke tentoonstellingen in Oostenrijk, Duitsland, Italië, Zwitserland, Hongarije, Tsjechië, Litouwen, Letland, Estland, Finland en Nederland. http://www.peter-rieder.at

IMG_5994 (2).JPG
2020 - Kopie.jpg
Meerschwein.jpg
2021 gross - Kopie.jpg


Welkom bij het Grafisch Atelier Alkmaar (GAA) 
 

Vanaf 1975 maakt het GAA deel uit van het kunstleven in Alkmaar. Werkplaats en galerie zijn gevestigd aan de Doelenstraat 23.

Wij zijn er voor kunstenaars en ontwerpers met een passie voor drukkunst en grafiek. Wij zijn er voor de liefhebber van prentkunst.

Het grafisch atelier is een werkplaats en galerie waar men de drukkunst kan beoefenen en bewonderen. Lithografie, zeefdruk, linoleumdrukken, etsen en fotopolymeer: een greep uit de mogelijkheden die wij hier bieden.

fullsizeoutput_162.jpeg
fullsizeoutput_158.jpeg
fullsizeoutput_15d.jpeg
fullsizeoutput_15e.jpeg