• Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

Openingstijden:

Ma t/m Vr 10:00 - 17:00

Doelenstraat 23

1811 KX Alkmaar

Designed © Studio Bays | Created with Wix.com

Stichting Het Jos van Amsterdam Fonds

 

De stichting is opgericht op 11 november 2019 ter nagedachtenis aan graficus/beeldend kunstenaar Jos van Amsterdam (1939-2018). Jos leefde, woonde en werkte tot zijn overlijden in Alkmaar. Hij was nauw verbonden aan het Grafisch Atelier Alkmaar (GAA), Doelenstraat 23, 1811 KX  Alkmaar. Het merendeel van zijn grafisch werk heeft hij in het GAA gemaakt. Voor zijn bijdrage aan de beeldende kunst in Alkmaar ontving hij in 2017 het ere-insigne van de stad Alkmaar.

 

Doel van de stichting is het bevorderen en in stand houden van de grafische kunsten en daarvoor alles te doen wat daaraan bijdraagt. Centraal hierbij staat het toekennen van de Ysbrand Grafiekprijs aan de maker van een daartoe geselecteerd werk. Beoogd wordt daarmee om grafiek bij een zo breed mogelijk publiek onder de aandacht te brengen.

 

De Ysbrand Grafiekprijs zal, vooralsnog, één keer per twee jaar worden uitgereikt aan een graficus uit Noord-Holland.

 

Criteria die gelden voor toekenning van de Ysbrand prijs zijn:

Ambachtelijk vakmanschap; het moet echt grafisch zijn

Nieuwsgierigheid

Bereidheid kennis te delen

Improvisatievermogen

 

Grafici worden uitgenodigd om kunstwerken aan te leveren via bekende (digitale) kunstkanalen. Een deskundige commissie beoordeelt en waardeert het ingezonden werk.

 

De eerste Ysbrand prijs, bestaande uit een geldbedrag van € 2.500, zal worden uitgereikt op 23 november 2020 in het Stedelijk Museum Alkmaar. 

 

Het Stichtingsbestuur zal zich in het kader van het promoten van de Ysbrand grafiekprijs laten bijstaan door een comité van aanbeveling.

 

De stichting Het Jos van Amsterdam Fonds heeft geen winstoogmerk en is per 11 november 2019 aangemerkt als een algemeen nut beogende instelling (ANBI) en heeft daarnaast de culturele ANBI-status.

 

Voor donateurs van een culturele ANBI geldt sinds 2012 een extra giftenaftrek. Particulieren mogen in de aangifte inkomstenbelasting 1,25 keer het bedrag van de gift aftrekken. Ondernemingen die onder de vennootschapsbelasting vallen mogen 1,5 keer het bedrag van de gift aftrekken in de aangifte vennootschapsbelasting.

Meer info over aftrek van giften vindt u op www.anbi.nl 

 

De stichting Het Jos van Amsterdam Fonds staat ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder nummer: 763 552 44

U kunt ons steunen op rekeningnummer: NL02TRIO 0788 866 567

Ysbrand Grafiekprijs

 

Veer meer informatie voor deelname aan de Grafiekprijs 2020 kunt u onderstaande PDF bekijken en downloaden.

Deelnemen kan tot 15 april 2020. In de PDF staan de richtlijnen op een rij.

‚Äč

PDF Deelname Ysbrand Grafiekprijs